Ostatnio bardzo polubiłam łososia i nie mogę przejść obojętnie obok niego. Przygotowany tak łosoś jest bardzo delikatny i zmysłowo rozpływa się w ustach, dzięki kremowemu sosowi. Danie można podać bez makaronu. Polecam też:łosoś z jabłkamiłosoś w ziołachłosoś teriyaki .Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym na makaronie300 g filetu z łososiacytrynasól, pieprz kolorowy300 ml śmietanki 30%szczypta gałki muszkatołowejpęczek koperkumakaronOsuszony filet, pozbawiony skóry przekroić na 3 kawałki, które skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem kolorowym.Odstawić na 30 minut do lodówki.W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować do al dente.Na jednej patelni (najlepiej bez tłuszczu lub z odrobiną masła) usmażyć łososia z dwóch stron po około 2-3 minuty na każdą stronę.Równocześnie na drugą patelnię wylać śmietankę z dodatkiem gałki muszkatołowej i gotować aż zgęstnieje, pod koniec dodać posiekany koperek.Na talerze wyłożyć makaron, następnie łososia i całość polać sosem.Do zrobienia przepisu wykorzystałam młynek elektryczny od Emako, w który włożyłam kolorowy pieprz - młynek jest świetny, bo posiada regulację stopnia mielenia i do użycia wymaga naciśnięcie jednego przycisku - do kupienia tu klik.