ßßß Cookit - przepis na Łosoś z cytryną i koperkiem

Łosoś z cytryną i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno wspominałam, że łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-)
500g filetów z łososia
1 cytryna
kilka gałązek świeżego koperku
sól, pieprz
1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części.
2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy.
3. Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/osos-z-cytryna-i-koperkiem.html