Wykonanie
Pisałam Wam już nie raz, że jestem prawdziwą miłośniczką
łososia, a w tym wydaniu lubię go najbardziej -
łosoś w sosie
kaparowym to żaden odkrywczy przepis, ale bardzo dobry. Bazowy przepis na
łososia w sosie
śmietanowym znajdziecie tu - klik .
około 300 g filetu z
łososiacytrynasól truflowa,
pieprz kolorowy,
płatki chilli,
szafran,
kurkuma300 ml
śmietanki 30%3-4 łyżki
kaparów w occie
biały pieprzpęczek
koperkuOsuszony filet, pozbawiony skóry przekroić na 3 kawałki, które posypać
przyprawami i skropić
sokiem z połowy
cytryny.W
między czasie nastawić
wodę na
makaron i ugotować do al dente.Na jednej patelni (najlepiej bez tłuszczu lub z odrobiną
masła) usmażyć
łososia z dwóch stron po około 2-3 minuty na każdą stronę.Równocześnie na drugą patelnię wylać
śmietankę, dodać
kapary i gotować aż zgęstnieje.Doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem oraz wsypać drobno posiekany
koperek.