Wykonanie
Po świątecznym obżarstwie czas na lekkie danie obiadowe. My dzisiaj planujemy zrobić pysznego, delikatnego
łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo smaczne, lekkie dla żołądka (któremu zdecydowanie po świętach przyda się odpoczynek :)), a przy tym jakie zdrowe! Dostarcza nam pełnowartościowego
białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz pełno witamin i składników mineralnych. Jedynym minusem jest niestety cena takiego
łososia, jednak zawsze można polować na jakieś okazje w dyskontach spożywczych i zakupić taką
rybkę nieco taniej.
Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 2Składniki:2 filety z
łososia lub 1 większy
CytrynaSól i
biały pieprzFilet z
łososia obsypujemy
solą oraz
białym pieprzem. Następnie ucieramy na niego nieco
skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy
cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości
ryby. Podajemy od razu po przygotowaniu z plasterkami
cytryny. Smacznego!