ßßß Cookit - przepis na Warsztaty gdańskie w Fumenti

Warsztaty gdańskie w Fumenti

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu na fanpagu Miasta Gdańsk ruszył konkurs pt:"Gdańsk w słoiku zakręcony". Wysłałam swój przepis na sok z aronii z gdańskiego krzaczka i...przepis się spodobał, a ja dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Fumenti, gdzie w menu miały znaleźć się starogdańskie przepisy w nowoczesnej odsłonie. Warsztaty poprowadzone zostały przez Kamila Sadkowskiego.
Na warsztatach podzieliliśmy się na pary i zaczęliśmy wspólne gotowanie. Ja przygotowywałam sos z raków i szyjek rakowych, który budził spore zainteresowanie, szczególnie, kiedy całe raki trzeba było zblenderować - poruszenie w kuchni, bo jak to potem zjeść? Na szczęście wszystko potem było przecedzane przez gęste sitko. Do sosu piekłyśmy sandacza, który podany był z kaszą pęczak gotowaną w czerwonym winie z wanilią i ratatouille.
Przygotowywane były także powidła śliwkowe z rodzynkami i rumem, kurku z puree i oliwą, zupa chlebowa z razowca z pulpetami oraz zapiekane maliny pod kremem tiramisu.
Na przystawkę: kurki z puree czosnkowym i oliwą pietruszkową podane z kiełkami buraka.
Zupa z razowca z kulkami mięsnymi z cynamonem (najmniej mi smakowała, prawdopodobnie przez cynamon w mięsie)
Pożywiamy się z Asiejką.
Zapiekane maliny w kremie tiramisu z amaretto (obłędnie dobry)
Dziękuję wszystkim za spędzenie miłego wieczoru na wspólnym gotowaniu :)
Ogromne podziękowanie dla organizatora - Miasta Gdańsk zarówno za kulinarny konkurs, jak i zorganizowanie świetnych i smakowitych warsztatów pt: "Gdańsk w słoiku zakręcony".
I LOVE GDN :)
więcej zdjęć w albumie na fanpagu: klik
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/warsztaty-gdanskie-w-fumenti.html