Wykonanie
Jakiś czas temu na fanpagu Miasta Gdańsk ruszył konkurs pt:"Gdańsk w słoiku zakręcony". Wysłałam swój przepis na sok z aronii z gdańskiego krzaczka i...przepis się spodobał, a ja dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Fumenti, gdzie w menu miały znaleźć się starogdańskie przepisy w nowoczesnej odsłonie. Warsztaty poprowadzone zostały przez Kamila Sadkowskiego.
Na warsztatach podzieliliśmy się na pary i zaczęliśmy wspólne gotowanie. Ja przygotowywałam sos z
raków i szyjek
rakowych, który budził spore zainteresowanie, szczególnie, kiedy całe
raki trzeba było zblenderować - poruszenie w kuchni, bo jak to
potem zjeść? Na szczęście wszystko
potem było przecedzane przez gęste sitko. Do sosu piekłyśmy
sandacza, który podany był z
kaszą pęczak gotowaną w
czerwonym winie z
wanilią i ratatouille.
Przygotowywane były także
powidła śliwkowe z
rodzynkami i
rumem,
kurku z puree i
oliwą, zupa chlebowa z razowca z pulpetami oraz zapiekane
maliny pod kremem tiramisu.
Na przystawkę:
kurki z puree
czosnkowym i
oliwą pietruszkową podane z
kiełkami buraka.
Zupa z razowca z kulkami
mięsnymi z
cynamonem (najmniej mi smakowała, prawdopodobnie przez
cynamon w
mięsie)
Pożywiamy się z Asiejką.
Zapiekane
maliny w kremie tiramisu z
amaretto (obłędnie dobry)
Dziękuję wszystkim za spędzenie miłego wieczoru na wspólnym gotowaniu :)
Ogromne podziękowanie dla organizatora - Miasta Gdańsk zarówno za kulinarny konkurs, jak i zorganizowanie świetnych i smakowitych warsztatów pt: "Gdańsk w słoiku zakręcony".
I
LOVE GDN :)więcej zdjęć w albumie na fanpagu: klik