Wykonanie
Ja wiem, że już miało nie być w tym roku więcej potraw z Chorwacji. Jednak pojechałem tam po raz drugi, tym razem na regaty (służbowo, na statek, do kapitana). Na jachcie była kuchnia, a kolega miał ze sobą lustrzankę, więc nie mogłem sobie darować:)Wiem też, że bardzo podobny przepis wrzucałem w zeszłym roku (o tutaj). Na swoje usprawiedliwienie mam to, że smażone
kalmary z
pietruszką i
czosnkiem są przepyszne i nigdy się nie nudzą:)Tym razem za testerów robili koledzy (i jedna z koleżanek) z którymi pływałem. Nie wszyscy zresztą – niektórzy odmówili spróbowania
morskich robali. Ich strata:)
Składniki:2 opakowania mrożonych
kalmarów1 główka
czosnku2 pęczki
pietruszkioliwa z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprzCzas przygotowania: około 20 minutMrożone
kalmary wypłukałem i wrzuciłem do wrzątku. Po około
trzech minutach od zagotowania odcedziłem je i wypłukałem zimną
wodą. Zbyt długo gotowane
kalmary robią się gumowate. Raz w knajpie podali nam takie gumowate
kalmary z grilla – kolega porównał je do pokrojonego węża ogrodowego:)Siekaniem
pietruszki oraz krojeniem
czosnku i
kalmarów zajęli się koledzy (głównie Marecki), ja w tym czasie przygotowałem surówkę. Na patelni rozgrzałem
oliwę z oliwek, wrzuciłem
kalmary, dodałem
czosnek i
pietruszkę, podsmażyłem i doprawiłem do smaku. Wcinaliśmy je ze wspomnianą wyżej surówką i świeżą
bułką.