ßßß Cookit - przepis na Smażone kalmary

Smażone kalmary

nazwa

Wykonanie

Ja wiem, że już miało nie być w tym roku więcej potraw z Chorwacji. Jednak pojechałem tam po raz drugi, tym razem na regaty (służbowo, na statek, do kapitana). Na jachcie była kuchnia, a kolega miał ze sobą lustrzankę, więc nie mogłem sobie darować:)
Wiem też, że bardzo podobny przepis wrzucałem w zeszłym roku (o tutaj). Na swoje usprawiedliwienie mam to, że smażone kalmary z pietruszką i czosnkiem są przepyszne i nigdy się nie nudzą:)
Tym razem za testerów robili koledzy (i jedna z koleżanek) z którymi pływałem. Nie wszyscy zresztą – niektórzy odmówili spróbowania morskich robali. Ich strata:)
Składniki:
2 opakowania mrożonych kalmarów
1 główka czosnku
2 pęczki pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Czas przygotowania: około 20 minut
Mrożone kalmary wypłukałem i wrzuciłem do wrzątku. Po około trzech minutach od zagotowania odcedziłem je i wypłukałem zimną wodą. Zbyt długo gotowane kalmary robią się gumowate. Raz w knajpie podali nam takie gumowate kalmary z grilla – kolega porównał je do pokrojonego węża ogrodowego:)
Siekaniem pietruszki oraz krojeniem czosnku i kalmarów zajęli się koledzy (głównie Marecki), ja w tym czasie przygotowałem surówkę. Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek, wrzuciłem kalmary, dodałem czosnek i pietruszkę, podsmażyłem i doprawiłem do smaku. Wcinaliśmy je ze wspomnianą wyżej surówką i świeżą bułką.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/09/smazone-kalmary.html