Wykonanie
Danie bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze – pyszne. Proponuję kupić mrożone i pokrojone
kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis.Składniki:mrożone
kalmary4 ząbki
czosnku1 nieduża
cebulapęczek
pietruszkioliwa z oliwekprzyprawy:
sól,
pieprz,
sok z cytrynyMrożone
kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 3 minuty i odcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek podsmażamy na
oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną
pietruszkę i ugotowane
kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z
ryżem lub
makaronem z odrobiną pesto.