Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, a przede wszystkim smaczny sposób na przygotowanie
kalmarów. Idealne danie na początek imprezy.
Kalmary możemy przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem.Mogą być podawane jako przystawka lub jako danie główne.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:4 średnio dużych
kalmarów3 łyżki
bułki tartej70 g
płatków migdałowychmnóstwo świeżej
pietruszkioliwa z oliwek1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Kalmary dokładnie płuczemy i osuszamy. Oczyszczamy
kalmary(zobacz kliknij tutaj), oddzielamy tułów od macek. Gdy nasze
kalmary są już oczyszczone i tniemy je na pierścienie. Pierścienie i
macki zalewamy
oliwą z oliwek. Nie musza być pokryte w pełni , tylko, muszą byc dobrze naoliwione. Dodajemy ząbek
czosnku przecięty na pół, doprawiamy
solą i
pieprzem i pozostawiamy na 30-40 minut.Bierzemy duży rondel, który jest w stanie pomieścić wszystkie
kalmary, nie pozwalając im się nakładać. Rozgrzewamy piekarnik do 150 °.Wrzucamy do rondla nasze marynowane
kalmary w zalewie
oliwnej. Dodajemy do
kalmarów bułkę tartą, posiekaną
natkę pietruszki i
płatki migdałowe. Przykrywamy folią i pieczemy przez 10 minut.Po tym czasie, zdejmujemy folię i pozostawiamy następne 10 - 15 minut zwiększając temperaturę do 160 °. Oczywiście czas może się różnić w zależności od wielkości
kalmarów oraz mocy kuchenki.Podajemy na gorąco !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)