Wykonanie
W październikowej piekarni Amber - wytrawne
drożdżowe bułeczki. Przepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O
chlebie .Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało.
Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może efekt końcowy jest inny niż u autorki przepisu, ale to nie zmienia faktu że
bułki są pyszne. Świetnie smakują z dobrą
wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek
rozmarynu, plasterków
czerwonej cebuli i
czosnku.
Bułki posypałam gruboziarnistym
pieprzem i
solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków.Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej
bułki niż drożdżówki. Ma rację! Moje to również bardziej bułeczki z wytrawnymi dodatkami niż klasyczne drożdżówki. Nie zwróciłam na to uwagi, gdyż cały czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia
bułka a nie drożdżówka)

Przepis podaję za Amber„ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka
cukrowej cebuli wymieszane z
makiem,
ser pleśniowy i
gruszkę,
buraka z plastrem
koziego sera i tymiankiem”.Składniki:15 g świeżych
drożdży400 g
mąki pszennej chlebowej150 ml
wody50 g
serka wiejskiego lub
śmietany, gęstego
jogurtu,
twarogu (dałam
jogurt grecki)2 łyżeczki
cukru (dałam jedną)2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliNa wierzch:dodatki dowolne, np.
gruszka,
ser pleśniowy,
sezam,
rozmarynDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaPrzygotowanie:
Drożdże zasyp
cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z
wodą,
serkiem,
solą i stopniowo wsypuj
mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej
oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go
mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta
oliwą lub
olejem roślinnym.Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym
jajem wymieszanym z
mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC.Smacznego!







Bułeczki wypiekali:Codziennik kuchennyFoodnotesKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuSmakowity
chlebStare garyZacisze kuchenne