Wykonanie
Kolejne wspólne pieczenie blogerów, w październiku w Piekarni Amber powstały Wytrawne Drożdżówki. Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności.Upiekłam drożdżówki pełnoziarniste z ulubionymi dodatkami mojej rodziny. Powstały: mini cebularz, mini pizza i moja faworytka - drożdżówka ze
gruszką i
ostrym w smaku
serem pleśniowym.Wytrawne drożdżówki dobrze będą smakowały jako dodatek do śniadania, kolacji. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej150 g
mąki pszennej chlebowej15 g świeżych
drożdży200 ml
wody50 g
serka wiejskiego lub
śmietany, gęstego
jogurtu,
twarogu2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soliNa wierzch
bułek, dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników:
gruszka,
ser pleśniowy,
tymianekczerwone pesto,
czarne oliwki,
mozzarella,
oreganoczerwona cebula,
makDodatkowo do posmarowania
bułek :
Olej lub 1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaPrzygotowanie:
Drożdże zasypać
cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać
wodę,
serek,
oliwę,
sól. Wymieszać do połączenia składników.Następnie stopniowo dodać
mąkę.Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki.Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki.Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Przed pieczeniem posmarować
olejem lub roztrzepanym
jajem wymieszanym z
mlekiem. Bułeczki piecze się 20-30 minut w 200ºC.Smacznego