Wykonanie
Lubię na śniadanie zjeść własne świeże, jeszcze ciepłe i pachnące
pieczywo. Idealną propozycją na takie śniadanie są bajgle z
sezamem lub
solą. Idealnie smakują same lub z
masłem, są też doskonałe jako podstawa kanapek.Składniki:700 g
mąki7 g suchych
drożdżyszklanka letniej
wodypół szklanki ciepłego
mleka2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwyjajkodo posmarowania1
jajko4 łyżki
sezamuWykonanie
Mąkę przesiać i połączyć z
drożdżami. Dodać
cukier,
sól,
mleko,
wodę,
oliwę i
jajko. Wyrobić ciasto i uformować kulę. Ciasto pozostawić na około 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy je na 8 równych porcji. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek, który składamy na pół i splatamy. Ze splecionego wałka formujemy
bajgiel.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowane bajgle rozkładamy na papierze do pieczenia. Każdy z bajgli smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy mocno
sezamem. Pieczemy około 25- 30 minut w 200 stopniach.