Wykonanie
Jest to dobra propozycja na smaczne śniadanie.
Obwarzanki są mięciutkie i mają chrupiącą skórkę. Takie właśnie lubię z dodatkiem
konfitury brzoskwiniowej i kubka gorącego
mleka. Gdy nie mam ochoty wcześniej wstawać robię je w przeddzień zwykle wieczorem i też są dobre następnego dnia o poranku. W każdym bądź razie moja rodzina takie wczorajsze
obwarzanki zjada z apetytem.
Składniki : ( na 20
obwarzanków)3 szklanki
mąki pszennej3
jajka3 dag
drożdży +1 łyżka
cukru + 1 łyżka
mąki pszennej + 3 łyżki
mleka1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżka
cukru6 łyżek
wody6 łyżek
oliwy3 dag ziarna
sezamowegoponadto :1
jajko1 -2 łyżki
wodyWykonanie :Ziarno
sezamowe płuczemy w misce z
wodą 3
razy. Wypłukany i odcedzony z
wody sezam dajemy na suchą patelnię i stale mieszając prażymy, aż stanie się suchy i chrupiący. Potrząsamy patelnią raz po raz aby nie przypalić
sezamu. Ziarna nie powinny zmieniać koloru,
winny mieć orzechowy zapach.Robimy rozczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru, 1 łyżki
mąki pszennej i 3 łyżek
mleka.
Mąkę z
solą przesiewamy do miski.3
jajka ubijamy z 1 łyżką
cukru, 6 łyżkami
oliwy i 6 łyżkami
wody i dajemy do
mąki. Dodajemy rozczyn
drożdżowy i całość dokładnie wyrabiamy 10 minut ręcznie lub robotem aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 20 kawałków. Z każdego robimy wałeczek ( łatwiej wykonują się gdy stolnica nie jest oprószona
mąką. Każdy wałeczek lekko skręcamy, końce sklejamy, smarujemy rozmąconym w łyżce
wody jajku i posypujemy
sezamem. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem w dość dużych odstępach, gdyż
obwarzanki podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.