Wykonanie
Przepis na wytrawne drożdżówki do październikowej Piekarni wybrała dla nas Ala z bloga nie-ład mAlutki, a pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O
chlebie . Oczywiście całą pieczę nad akcją trzymała jak zwykle Amber .Efekty moich zmagań widać na załączonych zdjęciach. Bułeczki wyszły pyszne, idealne na przekąskę do
piwa czy
wina. Z dodatkiem
oliwy mogą być bardzo wytworną przystawką. Zachęcam na te jesienne wieczory do wypieku tych niezwykle aromatycznych bułeczek.
Wytrawne drożdżówki„ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka
cukrowej cebuli wymieszane z
makiem,
ser pleśniowy i
gruszkę,
buraka z plastrem
koziego sera i tymiankiem”.Składniki:15 g świeżych
drożdży400 g
mąki pszennej chlebowej150 ml
wody50 g
serka wiejskiego lub
śmietany, gęstego
jogurtu,
twarogu (dałam
twaróg wymieszany z
jogurtem greckim)2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliNa wierzch:dodatki dowolne, np.
gruszka,
ser pleśniowy,
sezam,
rozmaryn ( ja ułożyłam
cebulę,
tymianek i gorgonzolę ).Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania ( pominęłam).Przygotowanie:
Drożdże zasyp
cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z
wodą,
serkiem,
solą i stopniowo wsypuj
mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej
oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go
mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta
oliwą lub
olejem roślinnym.Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym
jajem wymieszanym z
mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC.Moje uwagi:Ciasto wcale nie było luźne. Nie dodawałam więcej
wody, zrobiłam
bułki z takiego jakie wyszło.Pominęłam do posmarowania
jajko z
mlekiem.
W październikowej akcji udział wzięli :Codziennik kuchennyFoodnotesKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiLeśny ZakątekMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPolska zupaSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenne