ßßß Cookit - przepis na Wytrawne drożdżówki

Wytrawne drożdżówki

nazwa

Wykonanie

Przepis na wytrawne drożdżówki do październikowej Piekarni wybrała dla nas Ala z bloga nie-ład mAlutki, a pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Oczywiście całą pieczę nad akcją trzymała jak zwykle Amber .
Efekty moich zmagań widać na załączonych zdjęciach. Bułeczki wyszły pyszne, idealne na przekąskę do piwa czy wina. Z dodatkiem oliwy mogą być bardzo wytworną przystawką. Zachęcam na te jesienne wieczory do wypieku tych niezwykle aromatycznych bułeczek.
Wytrawne drożdżówki
„ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
150 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu (dałam twaróg wymieszany z jogurtem greckim)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Na wierzch:
dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam, rozmaryn ( ja ułożyłam cebulę, tymianek i gorgonzolę ).
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ( pominęłam).
Przygotowanie:
Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym.
Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC.
Moje uwagi:
Ciasto wcale nie było luźne. Nie dodawałam więcej wody, zrobiłam bułki z takiego jakie wyszło.
Pominęłam do posmarowania jajko z mlekiem.
W październikowej akcji udział wzięli :
Codziennik kuchenny
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/10/wytrawne-drozdzowki.html