Wykonanie
1 kwietnia 2015Składniki:Składniki na 10 drożdżówek30g
drożdżyszczypta
soli2 łyżki
cukru3
jajka4 szklanki
mąki1 szklanka
mleka200g roztopionego
masłakruszonka:5 łyżek
mąki4 łyżki
cukru40g
masła1 szklanka
jagódBudyń waniliowy bez
cukru ( 40g.)0,5l.
mleka2 łyżki
cukrujedno
jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie:
Drożdże w kruszyć do kubeczka dodać
cukier ,
sól , 4 łyżki
mąki oraz1/2 szklanki
mleka. Wymieszać zaczyn , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do oddzielnej miski wsypać resztę
mąki ,
jajka ,
mleko ,
masło oraz wyrośnięty zaczyn.Wyrabiać ciasto do momentu odchodzenia od rąk.Odstawić na 1h. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W
między czasie składniki na kruszonkę utrzeć razem , zawinąć w folie , wstawić do zamrażalki.
Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem
cukru.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm. placek.Formować okrągłe drożdżówki.Na środku każdej zrobić wgłębienie.Włożyć łyżkę budyniu oraz obficie posypać
jagodami.Odstawić ponownie na 5 min do lekkiego wyrośnięcia.Przed pieczeniem
bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem oraz posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.SmacznegoPost navigation← Proste w przygotowaniu ciasto w parę chwil. Do jego przygotowania możemy użyć także innych sezonowych
owoców.Duszona
karkówka w
sosie chrzanowym. Do podania z
ziemniakami,
kaszą czy też
makaronem. →