ßßß Cookit - przepis na Domowe drożdżówki pachnące masłem i jagodami.Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao.

Domowe drożdżówki pachnące masłem i jagodami.Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka lub kakao.

nazwa

Wykonanie

1 kwietnia 2015
Składniki:
Składniki na 10 drożdżówek
30g drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
3 jajka
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
200g roztopionego masła
kruszonka:
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
40g masła
1 szklanka jagód
Budyń waniliowy bez cukru ( 40g.)
0,5l. mleka
2 łyżki cukru
jedno jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie:
Drożdże w kruszyć do kubeczka dodać cukier , sól , 4 łyżki mąki oraz
1/2 szklanki mleka. Wymieszać zaczyn , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do oddzielnej miski wsypać resztę mąki , jajka , mleko , masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto do momentu odchodzenia od rąk.
Odstawić na 1h. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W między czasie składniki na kruszonkę utrzeć razem , zawinąć w folie , wstawić do zamrażalki.
Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm. placek.
Formować okrągłe drożdżówki.
Na środku każdej zrobić wgłębienie.
Włożyć łyżkę budyniu oraz obficie posypać jagodami.
Odstawić ponownie na 5 min do lekkiego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego
Post navigation
← Proste w przygotowaniu ciasto w parę chwil. Do jego przygotowania możemy użyć także innych sezonowych owoców.
Duszona karkówka w sosie chrzanowym. Do podania z ziemniakami, kaszą czy też makaronem. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/domowe-drozdzowki-pachnace-maslem-i-jagodami-najlepsze-jeszcze-cieple-ze-szklanka-mleka-lub-kakao