Wykonanie
Share the post "Pożywna zupa z
dynią,
soczewicą i
szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"Sezon na
dynię w pełni, warto więc korzystać z jej dobrodziejstw. Chociaż chyba przystopuję, gdyż mój ukochany zaczyna mi już narzekać, że trochę tej dyni już za dużoA ja uwielbiam
dynię! Tak czy inaczej dziś proponuję świetną i sycącą zupę na chłodne dni. Pożywna i zdrowa zupa z
dynią,
soczewicą i
szpinakiem w stylu orientalnym, bo z
mleczkiem kokosowym,
limonką,
imbirem,
cynamonem,
chilli i
czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi
migdałami i
kolendrą jest bardzo przyjemną i rozgrzewającą propozycją obiadową na te jesienne wieczory. Polecam!Scroll down for recipe in English
(6 porcji)Składniki:900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości200 g
szpinaku200 g
czerwonej soczewicy, opłukanej2 średnia
cebula, drobno posiekana2 duże ząbki
czosnku, drobno posiekane1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego400 ml puszka
mleka kokosowego1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 do 1 łyżeczki
chili w proszku1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)sok z 2
limonekoliwa z oliweksól,
pieprz i
cukier brązowygarść uprażonych na suchej patelni
płatków migdałówliście
kolendry do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej trochę
oliwy, włóż
cebulę,
czosnek,
kminek,
gałkę muszkatołową,
imbir,
chilli,
cynamon i smaż przez kilka minut do zeszklenia
cebuli.Dodaj
dynię i
soczewicę wraz z
czosnkiem niedźwiedzim, wlej
mleko kokosowe i
bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i
soczewicy.Dodaj
szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż
szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość
sokiem z limonki,
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Podawaj zupę posypaną prażonymi
migdałami i
kolendrą.Smacznego!
English versionPumpkin, spinach and lentil soup(6 servings)Ingredients:900 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm dice200 g spinach leaves200 g red lentils, rinsed2 medium onion, finely chopped2 large garlic cloves, finely chopped1 litre vegetable or chicken stock400 ml can of coconut milk1 tsp ground cumin1 tsp ground ginger1/2 tsp ground cinnamon1/4 tsp freshly grated nutmeg1/2 to 1 tsp ground
chilli1 tsp dried wild garlicjuice of 2 limes
olive oilsalt, pepper and brown sugarhandful of toasted almond flakes to
servecoriander leaves to
servePreparation:Heat some
olive oil in a large saucepan, add garlic and onion with cumin, nutmeg, ginger,
chilli and cinnamon and cook until soft.Add pumpkin and lentils with wild garlic, cover with stock and coconut milk, bring to boil, then simmer for around 20 mins until pumpkin is soft.Add spinach to the soup, simmer the soup again until the spinach is cooked (around 5minutes). Season with lime juice, salt, pepper and brown sugar.
Serve with toasted almond flakes and coriander leaves.Enjoy!
Share the post "Pożywna zupa z
dynią,
soczewicą i
szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"