ßßß Cookit - przepis na Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"
Sezon na dynię w pełni, warto więc korzystać z jej dobrodziejstw. Chociaż chyba przystopuję, gdyż mój ukochany zaczyna mi już narzekać, że trochę tej dyni już za dużo
A ja uwielbiam dynię! Tak czy inaczej dziś proponuję świetną i sycącą zupę na chłodne dni. Pożywna i zdrowa zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem w stylu orientalnym, bo z mleczkiem kokosowym, limonką, imbirem, cynamonem, chilli i czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi migdałami i kolendrą jest bardzo przyjemną i rozgrzewającą propozycją obiadową na te jesienne wieczory. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(6 porcji)
Składniki:
900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości
200 g szpinaku
200 g czerwonej soczewicy, opłukanej
2 średnia cebula, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
400 ml puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 do 1 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
sok z 2 limonek
oliwa z oliwek
sól, pieprz i cukier brązowy
garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałów
liście kolendry do podania
Przygotowanie:
W większym rondlu rozgrzej trochę oliwy, włóż cebulę, czosnek, kminek, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, cynamon i smaż przez kilka minut do zeszklenia cebuli.
Dodaj dynię i soczewicę wraz z czosnkiem niedźwiedzim, wlej mleko kokosowe i bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości dyni i soczewicy.
Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i kolendrą.
Smacznego!
English version
Pumpkin, spinach and lentil soup
(6 servings)
Ingredients:
900 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm dice
200 g spinach leaves
200 g red lentils, rinsed
2 medium onion, finely chopped
2 large garlic cloves, finely chopped
1 litre vegetable or chicken stock
400 ml can of coconut milk
1 tsp ground cumin
1 tsp ground ginger
1/2 tsp ground cinnamon
1/4 tsp freshly grated nutmeg
1/2 to 1 tsp ground chilli
1 tsp dried wild garlic
juice of 2 limes
olive oil
salt, pepper and brown sugar
handful of toasted almond flakes to serve
coriander leaves to serve
Preparation:
Heat some olive oil in a large saucepan, add garlic and onion with cumin, nutmeg, ginger, chilli and cinnamon and cook until soft.
Add pumpkin and lentils with wild garlic, cover with stock and coconut milk, bring to boil, then simmer for around 20 mins until pumpkin is soft.
Add spinach to the soup, simmer the soup again until the spinach is cooked (around 5minutes). Season with lime juice, salt, pepper and brown sugar.
Serve with toasted almond flakes and coriander leaves.
Enjoy!
Share the post "Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/pozywna-zupa-z-dynia-soczewica-i-szpinakiem-pumpkin-spinach-and-lentil-soup