Pyszne pierożki w bazyliowej wersji ujmują swoim intensywnym zielonym kolorem i aromatem. Wystarczy skropić je jedynie ulubionym aromatyzowanym olejem i pożywny obiad gotowy. Polecam!Składniki:· 200 g mąki pszennej /+ 1/2 szklanki do podsypywania w trakcie wyrabiania ciasta (ilość zależy od wielkości jajka)· 1/2 szklanka wrzątku· 1 jajko· 2 łyżki oleju z pestek dyni· pęczek bazylii· 1/4 łyżeczki soliFarsz:· kawałek upieczonej dyni hokkaido· kilka suszonych pomidorów z oleju· sól· pieprz· 250 g twarogu typu włoskiego· łyżeczka miodu· łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany· 2 łyżki olejuspodsuszonych pomidorów· do skropienia pierogów olej z pestek dyni lub olejspodsuszonych pomidorówListki bazylii blendujemy z olejem z pestek dyni i solą. Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski, dodajemy jajko oraz przygotowaną bazylię w oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy i pozostawiamy na 20 minut.Farsz dyniowy- dynię ugniatamy widelcem na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekane pomidory suszone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Farsz serowy- twarożek mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi, 2 łyżkami olejuspodpomidorów, miodem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z ciasta wałkujemy cienki placek, wycinamy krążki, każdy faszerujemy wybranym farszem i sklejamy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia. Podajemy skropione olejem z pestek dyni lub olejemspodsuszonych pomidorów. Smacznego!