ßßß Cookit - przepis na Bazyliowe pierogi dyniowo-pomidorowe i pomidorowo-twarogowe

Bazyliowe pierogi dyniowo-pomidorowe i pomidorowo-twarogowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne pierożki w bazyliowej wersji ujmują swoim intensywnym zielonym kolorem i aromatem. Wystarczy skropić je jedynie ulubionym aromatyzowanym olejem i pożywny obiad gotowy. Polecam!
Składniki:
· 200 g mąki pszennej /+ 1/2 szklanki do podsypywania w trakcie wyrabiania ciasta (ilość zależy od wielkości jajka)
· 1/2 szklanka wrzątku
· 1 jajko
· 2 łyżki oleju z pestek dyni
· pęczek bazylii
· 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
· kawałek upieczonej dyni hokkaido
· kilka suszonych pomidorów z oleju
· sól
· pieprz
· 250 g twarogu typu włoskiego
· łyżeczka miodu
· łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
· 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
· do skropienia pierogów olej z pestek dyni lub olej spod suszonych pomidorów
Listki bazylii blendujemy z olejem z pestek dyni i solą. Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski, dodajemy jajko oraz przygotowaną bazylię w oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy i pozostawiamy na 20 minut.
Farsz dyniowy- dynię ugniatamy widelcem na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekane pomidory suszone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz serowy- twarożek mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi, 2 łyżkami oleju spod pomidorów, miodem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta wałkujemy cienki placek, wycinamy krążki, każdy faszerujemy wybranym farszem i sklejamy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia. Podajemy skropione olejem z pestek dyni lub olejem spod suszonych pomidorów. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/bazyliowe-pierogi-dyniowo-pomidorowe-i.html