Wykonanie
Śniadanie to czas na solidną ucztę a
sałatka z
twarogu i
jajek nam to gwarantuje. Jej najważniejsze walory to oczywiście duża zawartość wartosciowego
białka a przy tym jest szybka w przygotowaniu i co najważniejsze - w smaku - po prostu rewelacyjna.
Składnikiporcja na 3-4 osoby300 g
twarogu półtłustego3 spore
jaja ugotowane na twardo1 łyżka z brzuszkiem
majonezu lub 3-4 łyżki
oleju np: lnianegookoło 1/4 szklanki
mleka lub chudej
śmietanypęczek
szczypiorkupłaska łyżeczka
cukru lub
miodu (niewielki dodatek znacznie poprawia smak)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePasta najlepiej smakuje w postaci ziarnistej (moim zdaniem). Rozkruszam
twaróg widelcem (ważne żeby był świeży, bo nie będzie kwaśny i bez goryczy). Dodaję pokrojone w kostkę
jajka (na 100 g
twarogu daje jedno
jajo), posiekany
szczypior,
mleka tyle, żeby masa nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka ( na tą ilość masy około 1/4 szklanki
mleka). Doprawiam do smaku i mieszam. Gotowe! Bardzo polecam nie tylko dla dzieci - bardzo pyszna pasta a z chrupiącym
pieczywem po prostu bajka.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika