ßßß Cookit - przepis na Pasta z twarogu i jajek najlepsza do kanapek

Pasta z twarogu i jajek najlepsza do kanapek

nazwa

Wykonanie

Śniadanie to czas na solidną ucztę a sałatka z twarogu i jajek nam to gwarantuje. Jej najważniejsze walory to oczywiście duża zawartość wartosciowego białka a przy tym jest szybka w przygotowaniu i co najważniejsze - w smaku - po prostu rewelacyjna.
Składniki
porcja na 3-4 osoby
300 g twarogu półtłustego
3 spore jaja ugotowane na twardo
1 łyżka z brzuszkiem majonezu lub 3-4 łyżki oleju np: lnianego
około 1/4 szklanki mleka lub chudej śmietany
pęczek szczypiorku
płaska łyżeczka cukru lub miodu (niewielki dodatek znacznie poprawia smak)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Pasta najlepiej smakuje w postaci ziarnistej (moim zdaniem). Rozkruszam twaróg widelcem (ważne żeby był świeży, bo nie będzie kwaśny i bez goryczy). Dodaję pokrojone w kostkę jajka (na 100 g twarogu daje jedno jajo), posiekany szczypior, mleka tyle, żeby masa nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka ( na tą ilość masy około 1/4 szklanki mleka). Doprawiam do smaku i mieszam. Gotowe! Bardzo polecam nie tylko dla dzieci - bardzo pyszna pasta a z chrupiącym pieczywem po prostu bajka.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/06/pasta-z-twarogu-i-jajek-najlepsza-do.html