Wykonanie
Tym razem zrobiłam pieczeń, w której jest mniej
mięsa niż w tradycyjnych.Lista zakupów na formę keksową o długości 35 cm:1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 kg
mięsa mielonego drobiowego (indyczego)
brokuł (same różyczki 350 g)1
jajko6 łyżek naci
pietruszki1 łyżka
czosnku niedźwiedziego suszonego
sól,
pieprzRóżyczki
brokuła wrzucić do garnka z gotująca się
wodą, potrzymać 5 minut i odcedzić. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiksować na gładka masę.Do dużej miski włożyć
mielone mięso, wbić
jajko, dodać ugotowaną
kaszę, nać i
przyprawy oraz zmiksowane
brokuły. Masę dokładnie wyrobić ręką, aż wszystkie składniki się połączą.Masę przełożyć do formy keksowej (użyłam jednorazowej) przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 170 st. (grzanie góra- dół). Zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 min. na opcji grill.Pieczeń dobrze wystudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.

Smacznego życzy
oliwek :)