Wykonanie
Zdrowe śniadanie to ważna dawka energii na cały dzień. Zamiast jeść gotowe
musli czy
płatki śniadaniowe zróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka
płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona
bakaliami i
suszonymi owocami. To dokonały dodatek do
naturalnego jogurtu lub
mleka, i na przykład razem z pokrojonym
bananem zapewni nam porządną porcję energii na poranny rozruch organizmu.Tym razem, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu na
cytrusy postanowiłam do mojej granoli wykorzystać
pomarańcze, ale nie tylko te świeże, dorzuciłam do niej również te przetworzone.Zachęcam również do spróbowania granoli
kokosowo-rabarbarowej lub granoli pełnej
bakalii .
Składniki:150 g
płatków żytnich150 g
płatków pszennych150 g
płatków jęczmiennych150 g
płatków owsianych1 - 2
pomarańcze2 łyżki
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno50 g
trzcinowego cukru2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
soli3/4 łyżeczki mielonych
goździków50 g
siemienia lnianego50 g
otrębów pszennych lub żytnich1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej50 g
rodzynek50 g
suszonej żurawiny100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie:
Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski..Do miski z
pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz
rodzynek,
żurawiny i kandyzowanej skórki. Dokładnie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, granolę układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut, pamiętając o tym, żeby raz na 15 minut delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła.Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej
bakalie i mieszamy. Pozwalamy jej ostygnąć, a następnie wkładamy do suchego słoika i przechowujemy szczelnie zamkniętą.