ßßß Cookit - przepis na Granola, pomarańczowe musli z żurawiną

Granola, pomarańczowe musli z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zdrowe śniadanie to ważna dawka energii na cały dzień. Zamiast jeść gotowe musli czy płatki śniadaniowe zróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona bakaliami i suszonymi owocami. To dokonały dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka, i na przykład razem z pokrojonym bananem zapewni nam porządną porcję energii na poranny rozruch organizmu.
Tym razem, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu na cytrusy postanowiłam do mojej granoli wykorzystać pomarańcze, ale nie tylko te świeże, dorzuciłam do niej również te przetworzone.
Zachęcam również do spróbowania granoli kokosowo-rabarbarowej lub granoli pełnej bakalii .
Składniki:
150 g płatków żytnich
150 g płatków pszennych
150 g płatków jęczmiennych
150 g płatków owsianych
1 - 2 pomarańcze
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
50 g trzcinowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki mielonych goździków
50 g siemienia lnianego
50 g otrębów pszennych lub żytnich
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski..
Do miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, granolę układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut, pamiętając o tym, żeby raz na 15 minut delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła.
Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie i mieszamy. Pozwalamy jej ostygnąć, a następnie wkładamy do suchego słoika i przechowujemy szczelnie zamkniętą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/granola-pomaranczowe-musli-z-zurawina.html