ßßß Cookit - przepis na Batony musli z żurawiną

Batony musli z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Domowe batony musli, delikatne, lekkie i bez wyrzutów sumienia możemy się nimi zajadać. Gdy zrezygnujemy z miodu i masła stworzymy musli, które z powodzeniem zjemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki:
(na 9 do 10 batonów)
5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
3 łyżki płatków błyskawicznych gryczanych
3 łyżki płatków pszennych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny suszonej
4 łyżki masła
4 łyżki miodu
Wykonanie:
Do przygotowanej wcześniej miski wsypujemy kolejno wszystkie rodzaje płatków wymienionych w składnikach.
Do nich dorzucamy przekrojone na pół rodzynki,oraz posiekaną w paski żurawinę.
W rondelku topimy masło i dolewamy do masy.
Następnie podgrzewamy miód,dodajemy do płatków,całość mieszamy, aby składniki zostały pokryte masłem i miodem.
Przekładamy masę na blachę (24x30) wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i rozsmarowujemy naokoło1cm grubości. u mnie wyszło3/4 blachy.
Wstawiamy do nagrzanego do180*C piekarnikaizapiekamyokoło20minut - do zarumienienia się powierzchni.
Kroimy nadając kształt batonów masę musli,pamiętajmy aby była ciepła jeszcze, wtedy batony nie będą się podczas krojenia kruszyły.
Przepis dodaję do Akcji :
Zainspirowana produktem:
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/musli-z-zurawina.html