ßßß Cookit - przepis na Domowa dyniowa granola (musli)

Domowa dyniowa granola (musli)

nazwa

Wykonanie

Pin It
Uwielbiam domowe musli, czyli pyszne płatki śniadaniowe, bo możemy je skomponować według własnego gustu i dodawać sezonowe produkty.
Dziś do mojej kolekcji granol dołącza kolejna, tym razem będzie to dyniowa granola przygotowana na bazie pure z upieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego pomarańczowo-złocistego koloru.
Na blogu znajdziecie także
granolę pięć zbóż
granolę kokosową
pomarańczowe musli z żurawiną
domowe musli z bakaliami
granolę kokosowo-rabarbarową
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
200 g płatków owsianych
200 g płatków jęczmiennych
200 g płatków żytnich
50 g otrębów pszennych
50 g ziaren słonecznika
3/4 szklanki pure z pieczonej dyni
50 g siemienia lnianego
1 łyżka domowej esencji waniliowej
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
30 g suszonej żurawiny
30 g płatków migdałowych
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z płatkami i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie granolę, równomiernie ją rozprowadzając. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy musli będzie gotowe dodajemy do niego żurawinę i migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/domowa-dyniowa-granola-musli.html