Wykonanie
Pin It
Uwielbiam domowe
musli, czyli pyszne
płatki śniadaniowe, bo możemy je skomponować według własnego gustu i dodawać sezonowe produkty.Dziś do mojej kolekcji granol dołącza kolejna, tym razem będzie to dyniowa granola przygotowana na bazie
pure z upieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego
pomarańczowo-złocistego koloru.Na blogu znajdziecie takżegranolę pięć zbóżgranolę
kokosowąpomarańczowe musli z
żurawinądomowe
musli z
bakaliamigranolę
kokosowo-
rabarbarowąCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:200 g
płatków owsianych200 g
płatków jęczmiennych200 g
płatków żytnich50 g
otrębów pszennych50 g
ziaren słonecznika3/4 szklanki
pure z pieczonej dyni50 g
siemienia lnianego1 łyżka domowej esencji waniliowej3 łyżki płynnego
miodu3 łyżki
oleju3 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
cynamonu30 g
suszonej żurawiny30 g
płatków migdałowychWykonanie:W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz
bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z
płatkami i wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie granolę, równomiernie ją rozprowadzając. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy
musli będzie gotowe dodajemy do niego
żurawinę i
migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.