Wykonanie
Kochani, jak Wam mija weekend? U mnie pracowicie, ale już niedługo koniec. Może zdążyliście zauważyć, iż na śniadania najbardziej lubię jeść wszelkiego rodzaju owsianki lub
jogurt z
owocami, a do tego mnóstwo ziaren. Postanowiłam się zmobilizować i zrobić słodką mieszankę, żeby wszytko na co mam ostatnio ochotę było połączane i tym samym zawsze gotowe do użycia :) Granolę robiłam już parę
razy, a dzisiaj chce się nią z
Wami podzielić. Mocno aromatyczna za sprawą
pomarańczy i przypraw, ale właśnie takie kompozycje do mnie przemawiają. Spróbujcie zrobić ją sami. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efektem można cieszyć się przez następne dni. Jedząc takie śniadania możecie być pewni, iż nie ma zbędnego
cukru i innych ulepszaczy, które znajdują się w każdym kupnym produkcie! Do dzieła :)Składniki:2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
płatków żytnich3/4 szklanki
wiórków kokosowych1/2 szklanki posiekanych
orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie)3 łyżki pestek dyni2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonuskórka otarta z 2
pomarańczysok wyciśnięty z dwóch
pomarańczy1/2 szklanki
oleju1 łyżka
miodu1 szklanka
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w misce - z wyjątkiem
żurawiny - i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy granole i staramy się ją równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut i mieszamy co 10 minut, żeby dokładnie się przyrumieniła. Gotową mieszankę studzimy, a przed wsypaniem do pojemniczka dodajemy
żurawinę i wszystko ze sobą mieszamy. Przechowujemy do 10 dni!Smacznego :)