ßßß Cookit - przepis na Musli (granola) pięć zbóż

Musli (granola) pięć zbóż

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zbożowe musli, czy też jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych, owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowe, domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju.
Proporcje na ok. 1000 g musli
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
150 g płatków jęczmiennych
150 g płatków owsianych
150 g płatków żytnich
150 g płatków pszennych
100 g płatków jaglanych
50 g otrębów pszennych lub żytnich
2 duże jabłka
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka soli morskiej
50 g siemienia lnianego
50 g ziaren słonecznika
40 g cukru brązowego
1 łyżka domowej esencji waniliowej
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką.
Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się suszyła.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/musli-granola-piec-zboz.html