Wykonanie
Pin It
Zbożowe
musli, czy też jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam
płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych, owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku
suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem:
musli kokosowo-
rabarbarowe, domowe
musli i
pomarańczowe musli z
żurawiną . Do
musli dodajemy
naturalny jogurt i świeże
owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju.
Proporcje na ok. 1000 g
musliCzas przygotowania: 80 minutSkładniki:150 g
płatków jęczmiennych150 g
płatków owsianych150 g
płatków żytnich150 g
płatków pszennych100 g
płatków jaglanych50 g
otrębów pszennych lub żytnich2 duże
jabłka3 łyżki
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 łyżeczka
soli morskiej50 g
siemienia lnianego50 g
ziaren słonecznika40 g
cukru brązowego1 łyżka domowej esencji waniliowej3 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuWykonanie:
Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką.Do dużej miski wsypujemy
płatki, dodajemy
otręby, nasiona,
przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się suszyła.