ßßß Cookit - przepis na Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna!

Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna!

nazwa

Wykonanie

Często słyszę od swoich rozmówców, że nie pieką ciast, bo to trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim trzeba chcieć, nie szukać wymówek, a szukać korzyści, szukać łatwych i prostych przepisów, które zawsze wychodzą. To ciasto jest właśnie takie, zawsze się udaje jest banalnie proste, przygotowanie zajmuje 10 minut.
To co pieczemy dziś?
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 szklanki płatków górskich
- 4 łyżki miodu
Płatki wymieszaj w misce.
3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła.
- 5 jabłek dużych
- 4 łyżki cukru brązowego lub białego
- cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 150 g stopionego masła (nie używajcie margaryny! ) - masło możecie rozpuścić w rondelku lub w mikrofali
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na plastry, ułóż 1/2 część jabłek na wyłożonym wcześniej spodzie z płatków owsianych, posyp połową ilości cukru i cynamonu, wyłóż resztę jabłek i posyp pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem.
Pieczemy w temp 180 stopni C przez 50-60 minut na złoty kolor.
Gotowe!
Mówiłam, że proste i łatwe!
A jakie pyszne!
;-)
Smacznego i zapraszam na mój FanPage na Facebooku!
SmykWKuchni!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/10/szarlotka-bez-maki-i-jajek-byskawiczna.html