Wykonanie
Od zawsze wiadomo, że śniadanie to nasz najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma być pożywne, smaczne i pełnowartościowe. Powinno także dostarczyć nam dużo energii. Doskonałym pomysłem na śniadanie jest granola z
jogurtem.
Nabiał zawiera wapń,
białko i witaminę A i D, natomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany,
białko i witaminy z grupy B.Dziś chciałam się z
Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem
wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz
płatków dodałam też
otręby i zarodki zbóż firmy Sante, która w swej ofercie posiada,
miedzy innymi, mnóstwo zdrowych produktów zbożowych. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma Sante znajdziecie tutaj .
Nabiał dostarczy ci wapnia,
białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego
mleka, kawałek żółtego albo
białego sera, kubek
naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B,
białko i węglowodany;http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html
Nabiał dostarczy ci wapnia,
białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego
mleka, kawałek żółtego albo
białego sera, kubek
naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B,
białko i węglowodany; zjedz kromkę ciemnego lub
pełnoziarnistego pieczywa, miseczkę
płatków kukurydzianych lub
muesli.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html
Nabiał dostarczy ci wapnia,
białka oraz witamin A i D; może to być np. szklanka półtłustego
mleka, kawałek żółtego albo
białego sera, kubek
naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B,
białko i węglowodany;http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html
Czas przygotowania: 70 minutSkładniki:170 g
płatków żytnich170 g
płatków pszennych170 g
płatków owsianych170 g
płatków jęczmiennych4 łyżki
zarodków pszennych Sante4 łyżki
otrębów owsianych Sante4 łyżki
otrębów pszennych Sante100 g
wiórków kokosowych70 g
sezamu70 g
ziaren słonecznika4 łyżki
oleju rzepakowego2/3 szklanki skondensowanego
mleka słodzonego40 g
suszonej żurawiny1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
cynamonuWykonanie:
Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie.Do dużej miski wsypujemy wszystkie
płatki,
otręby, zarodki, wiórki i ziarna
sezamu i
słonecznika. Dodajemy
sól,
cynamon, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy
mleko i
olej, jeszcze raz mieszamy. Wysypujemy na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem.Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby
płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy
żurawinę i mieszamy.Gdy
płatki wystygną przesypujemy je do szklanego suchego słoika.