Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy "Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania". Święto, to jest obchodzone od 2007 roku. Głównym celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych i to już od najmłodszych lat, a także świadome wybieranie produktów sklepowych.Ja zafundowałam sobie (na parę najbliższych dni) granolę, w której znajdują się moje ulubione składniki i nie ma tu żadnych ulepszaczy, niepotrzebnych słodzików itd. Sprawdza się idealnie o każdej
porze np. z
jogurtem lub jako dodatek do pieczonego
jabłka, czy też zwykła przekąska bez dodatków.Składniki:suche:3 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
płatków orkiszowych0,5 szklanki
otrębów owsianych0,5 szklanki
otrębów pszennych3/4 szklanki
słonecznika1/2 szklanki pestek dyni1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruszczypta
soli1 szklanka
suszonej żurawinymokre:5 łyżek płynnego
miodu3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Wszystkie suche składniki (oprócz
żurawiny) mieszamy ze sobą.Całość stopniowo zalewamy
miodem wymieszanym z
oliwą z oliwek (jeśli nie mamy płynnego
miodu można go podgrzać w garnuszku).Mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (użyłam 2 blaszek). Pieczemy przez 30 min w 180 stopniach i mieszamy co 10 minut.Upieczoną i wystudzoną granolę mieszamy z
żurawiną i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy do 10 dni!Smacznego :)