Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić granolę, nie wiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z
jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego. Skład można modyfikować: zamiast
żurawiny dać
rodzynki, dodać
migdały,
orzechy,
pestki dyni itd. Ostatnio, to moja ulubiona przekąska na szybko i na pewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :)
InspiracjaSkładniki ( ok. 10 porcji):- 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej, opłukanej i odsączonej- 1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych- 3 łyżki
otrąb owsianych- 5 łyżek
siemienia lnianego- 1/2 szklanki
żurawiny suszonej- 3 łyżki
miodu- 1/2-1 szklanki puree z dyni- 1 łyżeczka
oleju- 1/3 szklanki
ziaren słonecznika- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka
przyprawy do dyni lub piernika- szczypta
soliPłatki z komosą i
ziarnami słonecznika wymieszaj i ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp je do miski, wymieszaj z
otrębami,
siemieniem lnianym i
żurawiną. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni,
miód,
olej,
przyprawy. Do suchych składników wlej mokre, dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach.