Wykonanie
Pin It
Teraz to już na prawdę koniec sezonu
borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom . Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam był
jagodowy, ale myślę, że zamiana na
borówki nie wypadła źle :-)Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na
jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny ! Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-)
Składniki:Spód:160 g
ciastek owsianych50 g
płatków owsianych100 g
masłaMasa serowa:500 g mielonego
białego sera300 g
naturalnego jogurtuotarta skórka z jednej
cytryny150 g
cukru pudru6 łyżeczek
żelatyny200 g
borówekMasa owocowa:300 g
borówek50 g
cukru3 łyżeczki
żelatynyWykonanie:SpódFormę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą.
Płatki i
ciastka miksujemy na kruszonkę i następnie zalewamy roztopionym
masłem, mieszamy i wykładamy na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy.Masa serowa
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia.Do miski wkładamy
ser,
jogurt,
skórkę z cytryny i
cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy
borówki, dodajemy je do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy
żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się
żelatyny z masą
serową. Masę przelewamy na
ciasteczkowy spód.Masa owocowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.
Borówki zasypujemy
cukrem i miksujemy. Następnie dodajemy do nich przestudzoną
żelatynę, znowu miksujemy i wylewamy na masę
serową.Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.