Wykonanie
Hej! Dziś mam dla Was ciasto, które powstało pod wpływem wizyty w Lawendowym Domu . Zainspirowany zdjęciami postanowiłem zrobić bardzo podobne ciacho z wykorzystaniem
jagód. Ale dlaczego ciasto, a nie sernik? Może dlatego żeby nikt mi nie zarzucił, tak jak kiedyś, że podaję przepis na sernik, w którym nie ma
sera. W lodówce brakowało mi klasycznego
twarogu, ale znalazłem dwa opakowania
mascarpone, których termin przydatności zbliżał się ku końcowi. Dlatego
twaróg zastąpiłem
mascarpone, który nadał całości delikatnej, kremowej konsystencji.spód:200 g ulubionych
ciasteczek100 g
masłaCiasteczka zmiksować blenderem, dodać roztopione mało i dobrze połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować cienką warstwą
oliwy z oliwek. Na dno formy wyłożyć masę z
ciasteczek, docisnąć i wyrównać. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut do stężenia. W tym czasie przygotować masę
jagodową.masa jagodowa:500 g
mascarpone200 g
jagód300 g
jogurtu naturalnego5 łyżek
cukru pudrusok z 1/2
cytryny (opcjonalnie)5 łyżeczek
żelatyny2 łyżki zimnej
wodyŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Mascarpone utrzeć z
jogurtem naturalnym i
cukrem pudrem.
Jagody umieścić w rondelku i zmiksować blenderem na gładko. Podgrzewać na małym ogniu, dodać napęczniała
żelatynę i mieszać do rozpuszczenia składników. Gotową mieszankę
jagód wlewać małym strumieniem do masy z
mascarpone cały czas mieszając. W tym momencie można dodać
sok z cytryny, jeśli masa jest za mało kwaśna. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę przełożyć na schłodzony spód z
ciasteczek, wyrównać i wstawić na ok. godzinę do zamrażarki, aż dobrze stężeje.wierzch:50 ml soku z
jagód1 łyżka
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynySok z
jagód wlać do rondla, dodać
żelatynę i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Cały czas mieszając. Gotową
galaretkę przestudzić a następnie wylać na wierzch schłodzonego ciasta i odstawić na kilka minut (powinna szybko stężeć). Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, udekorować
owocami lub kwiatami i podawać.Smacznego! :)