Wykonanie
Jak zobaczyłam ten sernik u Sosny to nie mogłam się mu oprzeć i musiałam go zrobić. Wyglądał tak apetycznie. Pyszne
serowe nadzienie z nutą
jagodową,
ciasteczkowy spód i jagodowa
galaretka, po prostu cudo. Może powinnam go nazwać
jagodowe ciasto jak sugeruje Sosna, ale przecież
mascarpone to także
ser, więc niech już sernik pozostanie. Polecam go do spróbowania, nie jest skomplikowany, robi się go szybko a smakuje obłędnie.Zapraszam :-)Składniki:spód- 200 g
ciasteczek (dałam
herbatniki maślane)- 100 g roztopionego
masłaciasto- 500 g
serka mascarpone- 300 g
jogurtu naturalnego- 200 g
jagód- 5 łyżek
cukru brzozowego (możecie dać
cukier puder)- 5 łyżeczek
żelatyny + 2 łyżki zimnej
wodywierzch- 200 g
jagód- 150 g soku z
jagód (lub innego)- 150 g gorącej
wody- 1
galaretka czerwona (u mnie wiśniowa)Wykonanie:
Ciasteczka zmiksować, dodać rozpuszczone
masło i wymieszać. Wylepić masą dno tortownicy (u mnie 26 cm). Wstawić ją na 15 minut do zamrażalnika.Do miski wkładamy
serek mascarpone i mieszamy go z
jogurtem i
cukrem.
Jagody miksujemy blenderem i przekładamy do garnka.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Zmiksowane
jagody podgrzewamy i rozpuszczamy w nich
żelatynę, studzimy. Dodajemy masę powoli do masy z
mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z
ciasteczek i schładzamy w lodówce. Następnie układamy na
masie jagody, sok mieszamy z gorącą
wodą i rozpuszczamy w nie
galaretkę, studzimy i przelewamy na wierzch ciasta. Schładzamy ponownie, najlepiej jest zostawić ciasto w lodówce na całą noc.