Wykonanie
To moja ostatnia jagodowa propozycja w tym sezonie. Co prawda nie ma zbyt wielkich upałów ale myślę, że taki sernik smakuje zawsze. Lekki, delikatny, po prostu pyszny.Tym wpisem żegnam się z
Wami na dwa tygodnie. Trzeba odpocząć, naładować akumulatory i wrócić z głową pełną pomysłów.Do zobaczenia:)
Składniki na spód:230 g
herbatników70 g
masłaSkładniki na masę
serową:250 g
serka mascarpone400 g
jogurtu naturalnego5 łyżek
cukru pudru (według własnego smaku)3 łyżki
żelatyny2 łyżki ekstraktu
waniliowegoszklanka
jagód3-4 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatynyHerbatniki zmielić, zmieszać z rozpuszczonym
masłem. Wyłożyć tortownicę, wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w cieplej wodzie.
Serek mascarpone zmieszać z
jogurtem,
cukrem, ekstraktem
waniliowym.Dodać
żelatynę i dokładnie szybko wymieszać. Przelać masę
serową na
herbatniki i wstawić do lodówki.Do garnka włożyć
jagody, dodać
cukier i zagotować. Zmiksować, dodać rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy
galaretka jest przestudzona wylać na masę
serową. Równo rozprowadzić i wstawić do lodówki.Smacznego:)