Wykonanie
Składniki :Spód:1 paczka pokruszonych na drobno
herbatników - 100 g4 łyżki stołowe
masła1 łyżka
cukruMasa
serowo – jogurtowa:250 g
sera ricotta lub
mascarpone½ szklanki
cukru pudru4 szklanki
jogurtu naturalnego - około 750 ml1 łyżka
wanilii lub
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki stołowe
żelatyny w proszku do deserówWierzch
jagodowy:1 szklanka
jagód (200g)4 pełne łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatyny w proszku do deserów
orzechy posiekane na drobno do dekoracjiDodatkowo:Tortownica o średnicy 21 cmSposób przygotowania:Spód: :
Herbatniki pokruszyć na drobno, dodać
masło i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na spód tortownicyo średnicy do 21 cm i docisnąć.Masa
serowo - jogurtowa:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzącej
wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.Do odrębnego naczynia przełożyć
ser ricottę,
cukier oraz
cukier z prawdziwej
wanilii i ucierać mikserem przez4 minuty. Stopniowo dodawać
jogurt przez cały czas mieszając. Jeśli masa serowa nie będzie wystarczająco słodka, można dodatkowo dosłodzić ją
cukrem.Dodać przestudzoną, płynną
żelatynę i starannie wymieszać. Przelać do tortownicy na pokruszone
herbatniki, po czym wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 4 godziny.Wierzch
jagodowy:2 łyżeczki
żelatyny zalać ⅓ szklanki wrzącej
wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jagody umyć pod bieżącą
wodą a następnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu, gdy
owoce wypuszczą sok. Dodać
cukier i rozpuszczoną wcześniej
żelatynę, dokładnie wymieszać a następnie odstawić do przestygnięcia.Kiedy sernik delikatnie zastygnie, nanieść na niego
galaretkę z
jagód po czym wstawić do lodówki na całą noc.