Wykonanie

Z każdej podróży do obcego
kraju staram się przywieźć lokalne
przyprawy i niezbędniki kulinarne, dzięki którym
mogę ugościć przyjaciół dzieląc się poznanymi
smakami. Taka moja małą obsesja:-) W tym roku zakochałam się w
oleju z pestek dyni, który króluje w Słowenii. Jakaż była moja radość, gdy znalazłam go w kolekcji
Oleje świata firmy Oleofarm . Wiem, że Słoweńcy dodają go do wszystkiego, zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja
skropiłam nim upieczone, wcześniej zamarynowane,
buraki z
kardamonem i
kozim serem.
Smakowo w pasował się idealnie.

Składniki:4 ugotowane
buraki,100 g
sera koziego twarogowego,ćwiartka
cytryny,1 łyżeczka
miodu,
sól,około 10 ziarenek
kardamonu,2 łyżki
oleju z pestek
winogron rafinowanego
Oleje Świata "Oleofarm",Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w plastry. Zalać
olejem z pestek
winogron,
sokiem wyduszonym z
cytryny,
miodem. Dodać
sól. Odstawić na minimum 1 h do macerowania. Z nasion
kardamonu wyłuskać nasionka, rozdrobić w moździerzu. Wyłożyć połowę
buraków na dno naczynia żaroodpornego, posypać połową ziarenek
kardamonu, posypać połową pokruszonego
sera. Ułożyć takie same warstwy z pozostawionych składników. Zapiekać w 200 stop. C przez około 30 minut. Przed podaniem polać całość
olejem z pestek dyni lub każdy sobie sam polewa swoją porcję na talerzu.