ßßß Cookit - przepis na Buraki macerowane, zapiekane, skropione olejem z pestek dyni

Buraki macerowane, zapiekane, skropione olejem z pestek dyni

nazwa

Wykonanie

Z każdej podróży do obcego kraju staram się przywieźć lokalne przyprawy i niezbędniki kulinarne, dzięki którym mogę ugościć przyjaciół dzieląc się poznanymi smakami. Taka moja małą obsesja:-) W tym roku zakochałam się w oleju z pestek dyni, który króluje w Słowenii. Jakaż była moja radość, gdy znalazłam go w kolekcji Oleje świata firmy Oleofarm . Wiem, że Słoweńcy dodają go do wszystkiego, zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja skropiłam nim upieczone, wcześniej zamarynowane, buraki z kardamonem i kozim serem. Smakowo w pasował się idealnie.
Składniki:
4 ugotowane buraki,
100 g sera koziego twarogowego,
ćwiartka cytryny,
1 łyżeczka miodu,
sól,
około 10 ziarenek kardamonu,
2 łyżki oleju z pestek winogron rafinowanego Oleje Świata "Oleofarm",
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w plastry. Zalać olejem z pestek winogron, sokiem wyduszonym z cytryny, miodem. Dodać sól. Odstawić na minimum 1 h do macerowania. Z nasion kardamonu wyłuskać nasionka, rozdrobić w moździerzu. Wyłożyć połowę buraków na dno naczynia żaroodpornego, posypać połową ziarenek kardamonu, posypać połową pokruszonego sera. Ułożyć takie same warstwy z pozostawionych składników. Zapiekać w 200 stop. C przez około 30 minut. Przed podaniem polać całość olejem z pestek dyni lub każdy sobie sam polewa swoją porcję na talerzu.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/10/buraki-macerowane-zapiekane-skropione.html