Wykonanie
Przepyszny, lekki
makaron na słodko z chrupiącymi
migdałami i aromatycznym sosem.
Makaron na słodko kojarzył mi się zawsze ze znienawidzoną zupą
owocową albo świderkami z
twarogiem i
truskawkami, które
jadłam zawsze latem razem z Babcią. Ta potrawa to zupełnie inna "bajka", jest prosty, ale bardzo ciekawy w smaku, idealnie nadaje się jako deser, a nawet danie główne ;)* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 3 porcj e .►
makaron fettuccine [150 g suchego
makaronu]►
cytryna [sok i skórka otarta z połówki
cytryny]►
miód [2 łyżki]►
olej kokosowy [łyżka]►
migdały [30 g / 3 łyżki]► mała szczypta
soliMakaron ugotować al dente.W dużej misce wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki sosu: sok i
skórkę z cytryny,
miód,
olej kokosowy i
sól. Powinna się utworzyć emulsja o jednolitym kolorze.Dodać gorący
makaron do przygotowanego sosu i wymieszać tak, aby każda nitka
makaronu była pokryta emulsją.Posypać pokruszonymi bądź posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni
migdałami.