ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo-miodowe fettuccine z kruszonymi migdałami.

Cytrynowo-miodowe fettuccine z kruszonymi migdałami.

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, lekki makaron na słodko z chrupiącymi migdałami i aromatycznym sosem. Makaron na słodko kojarzył mi się zawsze ze znienawidzoną zupą owocową albo świderkami z twarogiem i truskawkami, które jadłam zawsze latem razem z Babcią. Ta potrawa to zupełnie inna "bajka", jest prosty, ale bardzo ciekawy w smaku, idealnie nadaje się jako deser, a nawet danie główne ;)
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki na 3 porcj e .
makaron fettuccine [150 g suchego makaronu]
cytryna [sok i skórka otarta z połówki cytryny]
miód [2 łyżki]
olej kokosowy [łyżka]
migdały [30 g / 3 łyżki]
► mała szczypta soli
Makaron ugotować al dente.
W dużej misce wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki sosu: sok i skórkę z cytryny, miód, olej kokosowy i sól. Powinna się utworzyć emulsja o jednolitym kolorze.
Dodać gorący makaron do przygotowanego sosu i wymieszać tak, aby każda nitka makaronu była pokryta emulsją.
Posypać pokruszonymi bądź posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/cytrynowo-miodowe-fettuccine-z.html