ßßß Cookit - przepis na Botwinka pasteryzowana do słoików

Botwinka pasteryzowana do słoików

nazwa

Wykonanie

Badania potwierdzają, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Na dodatek pobudzają apetyt i działają uspokajająco. Botwinka jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego polecana jest w czasie przeziębienia.
Składniki:
1 kg młodych buraczków z liśćmi
5 dag soli
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 pęczek kopru
Wykonanie:
Młode buraczki bardzo dokładnie umyć razem z liśćmi i łodyżkami, następnie pokroić. Zalać gotującą się wodą z solą i kwaskiem, wymieszać i odstawić. Po 5 minutach przełożyć do słoi. Pasteryzować przez 15 minut na wolnym ogniu.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/botwinka-pasteryzowana-do-soikow.html