Wykonanie
Składniki na 6 porcji:400 g
jogurtu naturalnego400 g
kefiru6
buraków, odmiana podłużna2 łyżki
miodupół łyżeczki kryształków
soliświeży
imbir, wielkości kciuka2 duże gruntowe
ogórki1 pęczek
kopruskórka z połowy
cytryny4 pieczone ząbki
czosnkusól,
pieprz,
sok z cytryny, do smaku
Buraki obrać ze skóry, obieraczką do warzyw. Pokroić w drobną kostkę, wymieszać z
miodem i kryształkami
soli i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200 stopniach przez godzinę. 20 minut przed końcem włożyć do piekarnika 4 ząbki
czosnku.Ostudzić, zachowując sok z
buraków. W dużej misce utrzeć pieczony
czosnek ze startym
imbirem,
skórką cytrynową, łyżeczką
soli i
brązowego cukru.
Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na dużej tarce.
Koper posiekać. Do miski przełożyć
jogurt,
kefir, warzywa i dokładnie wymieszać. Doprawić
sokiem,
solą i
pieprzem. Schłodzić. Podać z gotowanym
jajkiem lub
jajkiem w koszulce.