ßßß Cookit - przepis na Zakręcone bułeczki z pesto

Zakręcone bułeczki z pesto

nazwa

Wykonanie

Stali bywalcy bloga pewnie świetnie znają zakręcone bułeczki z nutellą
- przepis na nie cieszył się dużą populrnością.
Dziś proponuję ich wytrawną wersję, z dodatkiem zielonego pesto.
Bazą bułeczek jest proste, drożdżowe ciasto na pizzę, dlatego przygotowanie ich nie powinno stanowić żadnego problemu,
a jeśli użyjecie gotowego pesto, staje się wręcz banalne.
Naturalnie polecam zrobić pesto samodzielnie,
będzie ono na pewno bardziej wyraziste w smaku, na czym także zyskają same bułeczki.
Świeżo upieczone, gorące bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękkie,
obłędnie pachnące bazylią wnętrze.
Świetnie smakują same,
ale będą też fajnym dodatkiem do każdej zupy-krem, czy czerwonego barszczu.
Gorąco polecam!
Składniki: ( z podanej porcji otrzymamy 16-20 bułeczek)
ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 szklanka letniej wody
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki cukru
pesto
duży pęczek bazylii
8 g orzeszków pinii (często zastępuje je ziarnami słonecznika)
20 g startego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
można użyć gotowego pesto
ponadto
1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka
starty parmezan do posypania
Sposób wykonania:
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, olej i rozpuszczone drożdże. Dobrze wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.
Składniki na pesto zmiksować blenderem.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i dosyć cienko je rozwałkować (patrz zdj.) Na połowie ciasta rozsmarować pesto, przykryć je drugą połową ciasta i lekko docisnąć. Ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej przygotowane bułeczki, zachowując odstępy (ciasto jeszcze urośnie). Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok. 20 minut.
Każdą bułeczę posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać startym parmezanem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 15 minut, do ładnego zezłocenia.
Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte przechowywać w lodówce, a upiec przed samym podaniem. Bardzo dobrze smakują też ponownie odgrzane w piekarniku.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/10/Zakrecone-buleczki-z-pesto.html