Wykonanie
Ta pizza jest idealna !I nie mam na myśli formy podania, lecz ciasto.Nie ma dobrej pizzy bez dobrego ciasta, a to jest świetne.Bardzo przyjemnie się z nim pracuje, a efekt końcowy zachwyca.Jeśli często robicie pizzę, korona może być ciekawą alternatywą.Zaskoczcie swoich gości :)
Składniki:ciasto:3 szklanki
mąki30 g świeżych
drożdży2 łyżki
mleka1 łyżeczka
soliszczypta
cukru2 łyżki
oleju1 szkl. letniej
wodysos pomidorowy:300 ml
przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być z kartonu)1 ząbek
czosnku1/2 łyżki
oliwy5 listków świeżej
bazylii1/2 łyżeczki
suszonego oreganosólpieprz mielony
Sposób wykonania:
Drożdże, ze szczyptą
cukru rozpuścić w ciepłym
mleku. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
drożdże z
mlekiem,
wodę i
olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość.W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos.Na
oliwie zeszklić drobno pokrojony
czosnek. Wlać przecier. Dodać
zioła sól i
cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym
pieprzem.Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm.( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.)Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części (patrz zdj.) Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć
mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować
mlekiem i posypać dowolnymi
ziołami ( u mnie
bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło.Piec w temp. 220C ok 10-15 minut.Smacznego :)