ßßß
Zaczęło się od wędzonych żeberek.Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić.Pomyślałam o grochówce...ale ,że kobieta zmienną jest...to powstał żurek .Jest on zupą przyrządzaną na bazie zakwasu z mąki,o charakterystycznym kwaśnym smaku.Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc.Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie po całym domu.Wprawdzie do świąt jeszcze bardzo daleko...przynajmniej tych wielkanocnych,ale nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zjeść tę pyszną zupkętak po prostu bez okazji.Składniki:0,5 l. zakwasu z mąkiwłoszczyznapół cebuli4 ząbki czosnkułyżka chrzanumajeraneksól,pieprzziemniakiśmietana do zupy4 białe kiełbaskiwędzone żeberkaliście lauroweziele angielskie1 łyżka mąki kukurydzianej/żytniej/pszennejjajko na twardo ( ja nie dodałam )Wspomniane wyżej żeberka
pokroiłam na mniejsze części i gotowałam,dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Kolej na pokrojoną na kawałki włoszczyznę.
Pod koniec gotowania włoszczyzny,dodałam pół cebuli i starty czosnek.
Teraz czas na białą kiełbaskę.
Wyłowiłam warzywa,dodałam sól,pieprz,chrzan i majeranek.
Wlałam zakwas
Następnie ugotowaną kiełbasę,pokroiłamw plasterki i włożyłam do zupy.
Można ją lekko zagęścić.Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna.Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy.
I żurek gotowy.Pozostało już tylko ugotować ziemniaki.Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać oddzielnie przed podaniem.
Przed podaniem doprawiłam zupę śmietaną.
Można dodać ugotowane jajko na twardo.Smacznego!