Wykonanie
Zaczęło się od wędzonych
żeberek.Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić.Pomyślałam o grochówce...ale ,że kobieta zmienną jest...to powstał żurek .Jest on zupą przyrządzaną na bazie zakwasu z
mąki,o charakterystycznym kwaśnym smaku.Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc.Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie po całym domu.Wprawdzie do świąt jeszcze bardzo daleko...przynajmniej tych wielkanocnych,ale nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zjeść tę pyszną zupkętak po prostu bez okazji.Składniki:0,5 l. zakwasu z
mąkiwłoszczyznapół
cebuli4 ząbki
czosnkułyżka
chrzanumajeraneksól,
pieprzziemniakiśmietana do zupy4
białe kiełbaskiwędzone
żeberkaliście lauroweziele angielskie1 łyżka
mąki kukurydzianej/żytniej/pszennej
jajko na twardo ( ja nie dodałam )Wspomniane wyżej
żeberkapokroiłam na mniejsze części i gotowałam,dodając
ziele angielskie i
liście laurowe.
Kolej na pokrojoną na kawałki
włoszczyznę.
Pod koniec gotowania
włoszczyzny,dodałam pół
cebuli i starty
czosnek.
Teraz czas na
białą kiełbaskę.
Wyłowiłam warzywa,dodałam
sól,
pieprz,
chrzan i
majeranek.
Wlałam zakwas
Następnie ugotowaną
kiełbasę,pokroiłamw plasterki i włożyłam do zupy.
Można ją lekko zagęścić.Ja użyłam
mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna.Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy.
I żurek gotowy.Pozostało już tylko ugotować
ziemniaki.Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać oddzielnie przed podaniem.
Przed podaniem doprawiłam zupę
śmietaną.
Można dodać ugotowane
jajko na twardo.Smacznego!