Wykonanie
Jedni szczęśliwi, inni, jak ja, mniej, bo temperatury powyżej trzydziestu stopni ograniczają moją energię
sportową i każdy trening to walka i zmaganie jakby to był mój pierwszy raz.Zdarzyło się jednak wczoraj coś, co odmieniło to lato i mimo upałów, nadało mu nowy sens.Kręcenia hula hopem chyba każdy próbował, z większym lub mniejszym sukcesem. Ja też, zdecydowanie z tym drugim. nigdy więcej po niego nie sięgnęłam, aż do wczoraj. Może jednak jestem do niego stworzona? Już po dwóch pierwszych próbach czas kręcenia bez upuszczania wydłużał się, a technika się poprawiała. Dumna jak paw i zachwycona nową umiejętnością, nie mogłam doczekać rana, żeby kręcić, kręcić, kręcić..Zdążyłam jednak upiec moją ulubioną tartę, tartę sernikową, czyli sernik na kruchym spodzie. Spód zrobiłam z
mąki orkiszowej, dodałam do niego
migdały mielone, żeby zmniejszyć ilość
mąki i wzbogacić smak, a nadzienie zrobiłam na bazie sernika i dodałam do niego
jagody.
Składniki:spód: na formę 27cm170g
mąki orkiszowej80g mielonych
migdałów160g
masła zimnego pokrojonego na kawałki1
żółtko2 łyżki
cukru pudruszczypta
soli1-2 łyżki zimnej
wody - w miarę potrzebynadzienie:500g
sera śmietankowego półtłustego3/4 - 1 kubek
cukrustarta skórka z 1/2
cytrynysok wyciśnięty z 1/2 dużej
cytryny3
jajka100g
serka mascarponegarść
jagódJak zrobiłam:spód:
Mąkę roztarłam palcami z
masłem, aż przypominała kruszonkę. Dodałam
migdały,
sól i
cukier, zaczęłam zagniatać ciasto, dodałam
żółtko i teraz już szybko zagniotłam całość. Jeżeli jest za suche, trzeba dodać odrobinę
wody. Kulę ciasta zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim spód i brzegi formy, dokładnie dociskając. Nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam do zamrażalnika na około 10 minut, żeby całkowicie stwardniało.Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż zrobiło się lekko złociste. Odstawiłam.nadzienie:
Ser dobrze ubiłam mikserem z
mascarpone,
potem dodałam
cukier i wymieszałam. Dodawałam po jednym
jajku, cały czas ubijając masę. Na koniec wlałam
sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszałam i wylałam na upieczony spód. Na wierzchu delikatnie rozłożyłam
jagody. Piekłam w 180'C przez 55 - 60 minut, aż masa serowa zrumieniła się na brzegach. Zostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut,
potem wyjęłam. Podawałam po całkowitym wystygnięciu.