ßßß








Składniki300g mąki3 jajka200g masła50g cukru pudruSkórka starta z połowy cytrynySól500g rabarbaru150g cukruPrzygotowanieNastaw wodę w niedużym garnku.Nastaw piekarnik na 220 stopni.Oddziel żółtka od białek.Na czysty blat lub stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli i skórkę startą z cytryny.Dodaj bardzo zimne, posiekane masło i żółtka i szybko zagnieć ciasto.Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.Obierz rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.Wrzuć rabarbar do wrzątku na 1 minutę i szybko odcedź.Wlej do miski zimną wodę, dodaj kilka kostek lodu i wrzuć rabarbar na 30 sekund, po tym czasie odcedź.Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na placek wielkości foremki.Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.Piecz 12-15 minut na jasnozłoty kolor.Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 100g cukru.Wyjmij ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.Rozłóż rabarbar na podpieczonym cieście, równomiernie posyp resztą cukru, przykryj pianą i piecz przez 15 minut.Smacznego!