Wykonanie
Moja miłość do kuchni libańskiej jest już powszechnie znana. Zaczęłam pracę nad nowym menu w związku z moimi nowymi warsztatami, już w czerwcu, w SPOT. Będzie więc na blogu kolejna
seria przepisów libańskich i arabskich, arabskich ale takich, które łatwo przenieść do codziennego gotowania i dziennego menu.Nowy blok przepisów zaczynam od kibbeh, rodzaju ciasta wytrawnego ze słodkich
ziemniaków, z mnóstwem dodatków i przypraw, które sprawiają, że jego smak jest niepowtarzalny. Kibbeh jest aromatyczny, słodko słony, ma piękną barwę i można go przechować przez 2-3 dni w lodówce.Czas przygotowania to około 30 minut, nie licząc czasu pieczenia
ziemniaków i kibbeh.
Skladniki:około 1kg słodkich
ziemniaków1
cebula, starta1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
czarnego pieprzu2 łyżeczki
soli4 łyżki
mąki2
kubki ( około 350g )
kaszy bulgur, namoczonej w wodzie przez 10 minut, odsączonej ( ja użyłam
kaszy kuskus )250g
mozarelli, startej na tarce o grubych oczkachokoło 100g posiekanych
pomidorów suszonych1 pęczek
bazylii, posiekanej1 pęczek
pietruszki, posiekanej
oliwa - do wysmarowania naczynia i skropienia kibbeh przed pieczeniem
Jak zrobilam:1. Umyte słodkie
ziemniaki nakłułam widelcem w kilku miejscach, zawinęłam w folię aluminiową i piekłam w 200'C przez około 40 minut, aż były miękkie. Wyjęłam i ostudziłam lekko, przekroiłam na pół i wydrążyłam miąższ, przełożyłam do do miski.2. Do miąższu dodałam startą
cebulę, 1 łyżeczkę
papryki, 1 łyżeczkę
pieprzu, 2 łyżeczki
soli, 4 łyżki
mąki,
kaszę, 250g startej
mozarelli, 100g pokrojonych
pomidorów suszonych i posiekane pęczek
bazylii i
pietruszki, wymieszałam całość bardzo dokładnie.3. Żaroodporne naczynie, moje to oryginalna hiszpańska misa, wysmarowałam
oliwą, masę przełożyłam do niego, wyrównałam i przycisnęłam mocno. Podzieliłam na 8 części nożem, zrobiłam dużą dziurkę w środku, widelcem narysowałam wzór na wierzchu, całość
skropiłam oliwą, a dziurkę po środku wypełniłam
oliwą. Piekłam w 180'C przez 60 minut.
Pycha, pycha!!!