ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka, suszone pomidory, mozzarella... niebo w gębie!

Pierś z kurczaka, suszone pomidory, mozzarella... niebo w gębie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy pomysł na obiad był całkowitą improwizacją. W lodówce mieliśmy nadmiar mozzarelli i piersi z kurczaka, dodatkowo bardzo chciałam spróbować suszonych pomidorów, które Teściowie przywieźli nam prosto z Włoch. Wzorowałam się na przepisie na schab, który niedawno Wam prezentowałam. Obiad był obłędny... naprawdę, aż brakuje mi słów, by opisać jak bardzo nam smakował. Musicie spróbować!
Składniki:
- ok. 400 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- ok. 7 sztuk suszonych pomidorów (garść),
- ok. 120 g mozzarelli,
- składniki do marynaty: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, papryka ostra Prymat, bazylia Prymat, czosnek granulowany Prymat, posiekany koperek, sól ziołowa Prymat, pieprz.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na dowolnej wielkości kawałki (u mnie - na wzór kotletów, bez rozbijania). Przygotowujemy marynatę, w której mieszamy mięso. W szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej próżniowym, ale niekoniecznie) wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory (moje były bez zalewy). Dodatkowo spryskałam mięso odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut (do momentu, aż mięso będzie upieczone, ale może być to krócej - jeśli pomidory zaczną się przypalać, należy przejść do następnego kroku). W trakcie pieczenia należy zaglądać - jeśli pomidory zaczną się przypiekać, a mięso będzie jeszcze surowe - podlać wodą. Po ok. 15 minutach na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek mozzarelli. Zapiekamy do rozpuszczenia (ok. 5-7 minut). Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/piers-z-kurczaka-suszone-pomidory.html