Wykonanie
Dziś na obiad pyszna propozycja na nieco inne
filety z piersi kurczaka. Ostatnio pokazywałam Wam podobnie nadziany schabik i zauważyłam, że Wam się podobało więc dziś
kurczak - podobnie ale nie tak samo. Zapraszam:)
- 4 - 5
filetów z piersi kurczaka- 1
por ( biała część)- 1
cebula- 3
pomidory suszone w zalewie
oliwnej + zalewa- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz, suszony
lubczyk- świeże liście
bazyliiFilety z piersi myjemy , osuszamy a następnie robimy w każdej 2 nacięcia podłużne, nie za głębokie tak - aby nie przeciąć
mięsa.
Pomidory kroimy w małą kosteczkę, liście
bazylii drzemy bardzo drobno,
pora kroimy w cienkie półplasterki. Filety oprószamy
solą i
pieprzem a następnie w miejsce nacięć uciskamy
pomidora,
pora i
bazylię. Całość" zszywamy "sznurkiem. Obsypujemy
lubczykiem.
Na patelnię wylewamy dwie łyżki zalewy z
pomidorów, przeciskamy
czosnek przez praskę i wrzucamy na
oliwę, Włączamy ogień i czekamy aż tłuszcz będzie gorący po czym wrzucamy resztę
pora i
cebulę pokrojoną cienkie pół plasterki. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy
kurczaka i smażymy na złoty kolor, co jakiś czas mieszając tak aby
cebula z
porem nam się nie spaliły. Po zdjęciu
mięsa z patelni można wykorzystać sos do
ziemniaków lub kluseczek.