Wykonanie
Mięciutkie
mięso, aromatyczne
grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników
grzybów i klasycznej kuchni.W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych
grzybów. Niestety jedynym
owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych
grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz
pieczarki też będą dobre.Sekretem tego dania (jak i wszystkich gulaszy) jest dłuuugie i powolne duszenie na małym ogniu. Dzięki temu
mięso będzie mięciutkie, kruche i pyszne :)
SKŁADNIKI:1kg
szynki lub
łopatki (wg gustu)½
czerwonej papryki2
cebuleokoło 10-12 małych
pieczarek lub
grzybów leśnychkieliszek
białego wina wytrawnego
śmietanka słodka
oliwa do smażenia
sól,
czarny pieprz, ostra i
słodka papryka,
tymianek,
oregano,
czosnek granulowany20g
suszonych grzybówwłoszczyzna (bez
kapusty)
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz czarny ziarnistyWYKONANIE:
Grzyby namaczamy przez noc w wodzie.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Dodajemy namoczone
grzyby, oraz
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz czarny ziarnisty i
sól. Gotujemy
wywar do czasu, aż
grzyby będą półmiękkie i odcedzamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy
oliwę i przesmażamy na niej
mięso. Gdy zmieni kolor doprawiamy
przyprawami:
solą,
czarnym pieprzem, ostrą i
słodką papryką,
tymiankiem,
oregano i
czosnkiem granulowanym.
Pieczarki (lub
grzyby leśne) i
paprykę myjemy.
Grzyby kroimy w ćwiartki,
paprykę w kostkę,
cebule w plasterki. Dodajemy warzywa do
mięsa i razem przesmażamy kilka minut.Całość podlewamy
białym winem i taką ilością
wywaru aby przykryła
mięsa i warzywa. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W razie konieczności w czasie duszenia można dolać jeszcze trochę
wywaru grzybowego. Gdy
mięso jest już mięciutkie dokładamy ugotowane
grzyby oraz odrobinę
śmietanki rozprowadzonej gorącym sosem. Serwujemy z
kasza gryczaną i
kiszonymi ogórkami lub jakkolwiek lubicie :)