Wykonanie
Dodatek
owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania
pierś z kurczaka ,
sałata rzymska z
truskawkami i oczywiście sos, który jest esencją każdej sałatki.



SKŁADNIKI:1
sałata rzymska ( lub inny zestaw
sałat)1
ogórek1/2
piersi z kurczaka1
pomidor2
jajka5-6
truskawek1 łyżka prażonego
słonecznikazioła do
kurczaka1 łyżka
miodu1 łyżka
oliwy1
czerwona cebulaNa sos:1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki
oliwy z oliwekzioła takie, jakie lubimy1 łyżeczka
octu balsamicznego1 ugotowane
żółtkoWYKONANIE
Sałatę płuczemy i kroimy na większe kawałki. Dodajemy pokrojonego w ósemki ,
pomidora.
Ogórek kroimy w grubsza kostkę.
Jajka ugotowane na twardo, kroimy w ósemki, z jednego zostawiamy
żółtko do sosu.
cebulę obieramy , przekrawamy na połowę i kroimy w pół piórka.
Słonecznik prażymy dodajemy do sałatki.

Pierś z kurczaka płuczemy, suszymy i kroimy w cienkie krótkie paski. Obsmażamy na
oliwie, posypujemy
ziołami. Kiedy pierś odparuje dodajemy
miód i smażymy aż
kurczak obtoczy się
miodem i skarmelizuje. Dodajemy do sałatki. Na wierz dajemy pokrojone w ćwiartki
truskawki

Składniki sosu łączymy i dobrze rozcieramy
żółtko. Po co żółtko? Otóż sos nie będzie przeciekał, tylko dostanie gęstej kleistej konsystencji.

Przed podaniem polewamy sosem
sałatkę. lekko mieszamy.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.