ßßß Cookit - przepis na Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki

Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki

nazwa

Wykonanie

Jako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić.
Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy:
masa sernikowa:
300 g twarogu
1 małe opakowanie serka homogenizowanego
1 galaretka o smaku jagodowym Winiary
1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone)
2-3 łyżeczki cukru
galaretka przeźroczysta:
2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru
kwiaty:
1/2 szklanki śmietany 30% (może być też zwykłe mleko)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
barwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone.
Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków np. po jogurtach lub pastellach do smarowania pieczywa.
Masa sernikowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić. Twaróg, serek, cukier i jagody zmiksować dodać zimną galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki.
Galaretka przeźroczysta : Wodę smakową zagotować z cukrem dodać żelatynę (nie gotować), dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i wlać do kolejnych 6 pojemniczków, (bardzo efektownie galaretka ta wygląda w pojemnikach półkulistych). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Kwiaty : żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody, wystudzić dodać do śmietany wraz z cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika.
Wyjąć przeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym kątem. Środek kwiatka może być żółty, dalsze płatki czerwone a listki zielone.
Aby płatek lub listek był szerszy należy strzykawką zrobić delikatne ruchy w prawo i w lewo aby rozciąć galaretkę w celu umieszczenia w niej kolorowego płynu w większej powierzchni. Wbrew pozorom to nie jest trudne i nawet jak wam się wydaje, że coś wam nie wychodzi z tym wstrzykiwaniem, to zapewniam was, że efekt końcowy bardzo mile was zaskoczy.
Gotowe galaretki z kwiatami wkładamy do lodówki do stężenia.
Gdy obie masy: serowa i kwiatowa są już zgęstniałe, to wykładamy je z foremek, przed wyjęciem na kilka sekund zanurzyć we wrzątku aby galaretki łatwiej wyszły z formy.
Masę serową wykładamy jako pierwszą a na niej układamy galaretkę z kwiatem do góry dnem, tak aby był widać kwiat.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/05/serniczki-jagodzianki-z-kwiatem.html