Wykonanie
Jako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z
jagodami, a dodana
galaretka o smaku
jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak
owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w
galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić.
Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy:masa sernikowa:300 g
twarogu1 małe opakowanie
serka homogenizowanego1
galaretka o smaku
jagodowym Winiary1 szklanka
jagód lub
borówek (świeże lub mrożone)2-3 łyżeczki
cukrugalaretka przeźroczysta:2 szklanki
wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej3 łyżeczki
żelatyny1 łyżka
cukrukwiaty:1/2 szklanki
śmietany 30% (może być też zwykłe
mleko)1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
żelatynybarwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone.Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków np. po jogurtach lub pastellach do smarowania
pieczywa.
Masa sernikowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić.
Twaróg,
serek,
cukier i
jagody zmiksować dodać zimną
galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki.
Galaretka przeźroczysta :
Wodę smakową zagotować z
cukrem dodać
żelatynę (nie gotować), dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
żelatyny i wlać do kolejnych 6 pojemniczków, (bardzo efektownie
galaretka ta wygląda w pojemnikach półkulistych). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Kwiaty :
żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej
wody, wystudzić dodać do
śmietany wraz z
cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika.Wyjąć przeźroczyste
galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć
galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym kątem. Środek kwiatka może być żółty, dalsze
płatki czerwone a listki zielone.
Aby płatek lub listek był szerszy należy strzykawką zrobić delikatne ruchy w prawo i w lewo aby rozciąć
galaretkę w celu umieszczenia w niej kolorowego płynu w większej powierzchni. Wbrew pozorom to nie jest trudne i nawet jak wam się wydaje, że coś wam nie wychodzi z tym wstrzykiwaniem, to zapewniam was, że efekt końcowy bardzo mile was zaskoczy.Gotowe
galaretki z kwiatami wkładamy do lodówki do stężenia.Gdy obie masy: serowa i kwiatowa są już zgęstniałe, to wykładamy je z foremek, przed wyjęciem na kilka sekund zanurzyć we wrzątku aby
galaretki łatwiej wyszły z formy.Masę
serową wykładamy jako pierwszą a na niej układamy
galaretkę z kwiatem do góry dnem, tak aby był widać kwiat.