ßßß Cookit - przepis na Jagodowa panna cotta

Jagodowa panna cotta

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem.
Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :)
Składniki:
300 ml śmietany 30%
300 ml mleka
100 g cukru
4 czubate łyżeczki żelatyny
szklanka jagód
Wykonanie:
Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, w celu rozpuszczenia się cukru.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody.
Wlewamy do pojemniczków masę jagodową i wstawiamy je do lodówki. Pilnując, aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie, wylewamy na nią masę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki.
Aby gotowy deser łatwo wyjąć z pojemniczków, wstawiamy je na 5 - 10 sekund do miseczki z ciepłą wodą.
Deser podajemy na talerzyku.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/jagodowa-panna-cotta.html