Wykonanie
Sezon
jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych
leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem.Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :)
Składniki:300 ml
śmietany 30%300 ml
mleka100 g
cukru4 czubate łyżeczki
żelatynyszklanka
jagódWykonanie:Do garnka wlewamy
śmietanę i
mleko oraz wsypujemy
cukier i doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, w celu rozpuszczenia się
cukru.Zdejmujemy z ognia, wsypujemy
żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem
jagody.Wlewamy do pojemniczków masę
jagodową i wstawiamy je do lodówki. Pilnując, aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie, wylewamy na nią masę
śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki.Aby gotowy deser łatwo wyjąć z pojemniczków, wstawiamy je na 5 - 10 sekund do miseczki z ciepłą
wodą.Deser podajemy na talerzyku.Smacznego :)