Wykonanie
Panna cotta to chyba najdelikatniejszy i najbardziej elegancki deser jaki kiedykolwiek
jadłam.Rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna – dosłownie niebo w gębie 😉Deser z Włoch, podawany najczęściej ze świeżymi
owocami, lub sosami.U mnie dzisiaj z dodatkiem
jagódPotrzebujemy:250ml
śmietanki 30%250ml
mleka2 łyżeczki
cukrupół szklanki
jagód4 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
wodyPrzygotowanie:Łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody, odstawiamy na chwilę.Do garnuszka wrzucamy
jagody, dodajemy 3 łyżki
wody i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut.Po tym czasie na gęstym sitku przecedzamy
owoce, bo potrzebujemy sam sok i do jeszcze gorącego, wlewamy wcześniej rozpuszczoną
żelatynę. Mieszamy.Taką płynną
galaretkę rozlewamy równomiernie do naczynek, w których będziemy robili deser i odstawiamy do stężenia.W drugim garnku zagotowujemy ze sobą
śmietankę,
mleko i
cukier.Kiedy tylko całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wsypujemy 3 łyżeczki
żelatyny.Mieszamy energicznie do momentu, aż
żelatyna dobrze się rozpuści.Panna cottę studzimy i przelewamy na wcześniej zrobioną
galaretkę z
jagód.Odstawiamy do przestygnięcia, a kiedy będą już zimne, wkładamy do lodówki do stężenia.Podajemy ze świeżymi
jagodami, lub
sokiem z
jagód.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom