ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Panna cotta to chyba najdelikatniejszy i najbardziej elegancki deser jaki kiedykolwiek jadłam.
Rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna – dosłownie niebo w gębie 😉
Deser z Włoch, podawany najczęściej ze świeżymi owocami, lub sosami.
U mnie dzisiaj z dodatkiem jagód
Potrzebujemy:
250ml śmietanki 30%
250ml mleka
2 łyżeczki cukru
pół szklanki jagód
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, odstawiamy na chwilę.
Do garnuszka wrzucamy jagody, dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut.
Po tym czasie na gęstym sitku przecedzamy owoce, bo potrzebujemy sam sok i do jeszcze gorącego, wlewamy wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
Taką płynną galaretkę rozlewamy równomiernie do naczynek, w których będziemy robili deser i odstawiamy do stężenia.
W drugim garnku zagotowujemy ze sobą śmietankę, mleko i cukier.
Kiedy tylko całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny.
Mieszamy energicznie do momentu, aż żelatyna dobrze się rozpuści.
Panna cottę studzimy i przelewamy na wcześniej zrobioną galaretkę z jagód.
Odstawiamy do przestygnięcia, a kiedy będą już zimne, wkładamy do lodówki do stężenia.
Podajemy ze świeżymi jagodami, lub sokiem z jagód.
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Źródło:http://www.usmazona.pl/panna-cotta-z-jagodowa-galaretka